Site icon המרכז לרואי חשבון

מדרגות מס – מה זה ואיך הן נקבעות

קרדיט תמונה: freepik

בתחום המיסוי ישנן שתי גישות. אחת, מס רגרסיבי שעומד, שכל אזרח משלם אחוז דומה למדינה. כלומר, המס איננו מושפע מהשכר שמרוויח האזרח. לעומת זאת, הגישה השנייה, מס פרוגרסיבי, מבוססת על מדרגות לפיו, ככל שעולים בשכר, כך משלמים אחוז גבוה יותר של מס.

גישה זו של מדרגות מס נהוגה גם בישראל. הרעיון הוא פשוט, ככל שאדם מרוויח יותר כסף, הוא יכול לשלם סכומי מס גבוהים יותר, וכך מנסים למנוע מצב של פערים חברתיים. אם כל האזרחים ישלמו מס בגובה שווה, אזי שעלול להיווצר אחד משני המצבים הבאים: העשירים ישלמו נתח קטן יותר (בערך המלא) מהעניים, מה שעלול לייצר פער חברתי משמעותי, או ששני הצדדים ישלמו סכום מאוד משמעותי ואז כלל החברה תינזק ותהיה לכך גם השפעה על המוטיבציה לעבוד.

מדרגות מס לעומת זאת יש להן הרבה מאוד יתרונות, מעבר לעובדה שלא כל האנשים משלמים מס בגובה שווה. זאת בהנחה ויוצרים את המדרגות בצורה נוחה ויוצרים פערים מספיק נכונים בין מדרגה למדרגה. חשוב לציין, שלרוב המדרגות מתעדכנות אחת לכמה זמן, בהתאם למצב המשק, לתנאי השכר וכן לצרכים של המדינה.

מה היתרונות של מדרגות מס

יתרון ראשון כאמור, העשיר משלם יותר מהעני. אדם שמרוויח נניח שלושים אלף שקל, ישלם אחוז גבוה יותר מאדם שמרוויח 6000 שקל. זה יבוא לידי ביטוי לא רק באחוז מחלק המשכורת, אלא גם בסכום הכולל כמובן.

יתרון שני, המדרגות יוצרות מוטיבציה לעבוד, בפרט בשכבות הנמוכות. אם אדם שמרוויח 6000 שקל היה צריך לשלם כמו אדם עשיר, הרי שלא היה משתלם לו לעבוד, מאחר והסכום שנותר בידו לא היה מאפשר לו לקיים אורח חיים סביר. לעומת זאת אם אדם שמרוויח סכום כזה משלם אחוז הרבה יותר נמוך, אז יש לו מוטיבציה לעבוד, מאחר והוא יכול ליהנות מסכומים הרבה יותר משמעותיים שיישארו אצלו.

יתרון שלישי, המדינה יכולה "לשחק" עם זה בצורה הרבה יותר גמישה אם יש לה צרכים נוספים והיא זקוקה לכסף. הרבה יותר פשוט לעלות אחוז מסוים במדרגה או להוריד, מאשר לייצר מצב בו משנים לכולם את גובה המס, כפי שיידרש לעשות במס רגרסיבי.

איך קובעים מדרגות מס?

בעיקרון, הממשלה בוחנת על פי מחקרים וכלים אחרים, מה גובה השכר המינימאלי ממנו יהיה נכון מצידה לגבות מס הכנסה, ואז היא קובעת מדרגות שמתבססות על אחוזים מסוימים, אותם היא מצמידה לגובה שכר כזה או אחר. הכוונה כמובן לשכר ברוטו.

המטרה היא שככל שעולים בגובה השכר, כך עולה מדרגת המס, יחד עם זאת, באופן טבעי מי שמרוויח יותר בברוטו ומשלם יותר מס, צריך גם להישאר עם יותר כסף בנטו. כלומר, בכל מקרה מי שמשלם את מדרגות המס הגבוהות ביותר, יישאר עם נטו גבוה יותר.

 

Exit mobile version