רובנו מכירים את המושג 'פירוק שותפות' מהעולם העסקי. אבל להווי ידוע, כי המושג רלוונטי גם לבני זוג העורכים פירוק שיתוף בגירושין. בני זוג, במהלך חייהם המשותפים, צוברים רכוש ונכסים רבים. לכאורה, מתקיימת ביניהם גם כן "שותפות עסקית" לצד השותפות הזוגית, בה יש להם במשותף התחייבויות, זכויות ונכסים.
כאשר הזוגיות מתפרקת, יש רצון טבעי לחלק לחלוטין גם את הרכוש והנכסים שנצברו. אלו יכולים להיות נכסי נדל"ן משמעותיים, עסק משותף, רכבים, ריהוט, מוצרי חשמל, מטלטלין קטנים כמו תכשיטים, אוספים, אביזרים ועוד וכן גם זכויות והתחייבויות פיננסיות, השקעות, חסכונות, צבירות פנסיה וקופות גמל ועוד ועוד. לכל אלו ניתן לבצע פירוק שיתוף בגירושין.
חלוקה בהסכמה מול פירוק שיתוף בכפיה
במצב האידיאלי, פירוק השותפות הזוגית ייעשה בהסכמה ובנועם ויכלול גם את פירוק וחלוקת הרכוש המשותף. זהו התהליך הרצוי שכן הוא משרה רוגע ושלווה בסיטואציה מלאה בחרדות, חוסר בטחון מפני העתיד ומצב רגשי מעורער. זהו גם חזונו של בית המשפט, שרוצה להשכין שלום, מבין את ההשלכות (בעיקר אם יש ילדים) ואף רוצה להסיר מעצמו עומס מיותר.
לצערנו, לא תמיד זהו המצב וישנם מקרים בהם המשקעים והרגשות מקשים על הגעה להסכמות. שני הצדדים הניצים מסרבים להתפשר. לכן במקרה זה, יכול אחד מבני הזוג להגיש תביעה לפירוק שיתוף, כנגד הצד השני, ולבקש לכפות על צד זה חלוקת רכוש.
באתר www.freelawadvices.com ניתן למצוא מידע רב על פירוק שיתוף בגירושין. כך למשל ניתן למצוא מידע על החילוק המתייחס לזוגות שנישאו לפני שנת 1974 ולאלו שלאחריה, בכל הקשור למועד הגשת פירוק השיתוף ועוד. כדאי לעיין, ללמוד ולהשכיל.
עוד כדאי לדעת, שלרוב תתמקד המחלוקת בעיקר בנכס הנדל"ן העיקרי והמשמעותי ביותר – הדירה המשותפת. כאשר צד אחד רוצה למכור והצד השני מסרב, התביעה שתוגש, תבקש לכפות על הצד המתנגד למכור בכל זאת את הנכס המשותף.
איך מפרקים שיתוף ברכוש ונכסים בעת גירושין?
אם נמשיך את מקרה הדירה, הרי שכשצד אחד החליט להגיש תביעה לפירוק שיתוף, הוא יכול לעשות זאת מול בית המשפט לענייני משפחה או לבקש פירוק שיתוף בבית הדין הרבני. לכל בחירה שכזו, יתרונות וחסרונות וכדאי להתייעץ עם עורך דין גירושין, על הצעד הנכון, נוכח המטרות המבוקשות.
בתביעה ניתן לבקש למנות כונס נכסים לדירה, שינהל את המכירה (בית המשפט רשאי למנות גם שמאי שיעריך את שוויה) ואת החלוקה של התמורה הכספית בגינה. המכירה יכולה להיות לצד שלישי או להימכר בעדיפות לאחד מבני הזוג, שבעצם קונה את חלקו של האחר.
לרוב בית המשפט ייטה לקבל את התביעה ולכפות על הצד הסרבן למכור. מקרה חריג לכך הוא כאשר ישנם ילדים, שבחזקת אחד ההורים, אשר מתגוררים בדירה. אזי בית המשפט יכול לדחות את התביעה, מחשש לפגיעה בהם.